Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü Beşiktaş’ta kutlandı
KIBRIS Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında KKTC İstanbul Başkonsolosluğu ve Kıbrıs Türk Derneği tarafından Beşiktaş’taki Çadır Köşkte etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Kıbrıs gazileri ve aileleri de katıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974’te başlayıp Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla sona eren Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında KKTC İstanbul Başkonsolosluğu ve Kıbrıs Türk Derneği tarafından Beşiktaş’taki Çadır Köşk’te etkinlik düzenlendi. Etkinliğe KKTC İstanbul Başkonsolosu Semiha Birand Çınar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ile Kıbrıs Barış Harekatı gazileri ve aileleri katıldı.
“20 TEMMUZ 1974 BİR DÖNÜM NOKTASIDIR”
KKTC’nin İstanbul Başkonsolosu Semiha Birand Çınar, “20 Temmuz’un 49’uncu yıl dönümü. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü. Bu tarihler Türk milletinin bu noktaya nasıl geldiğini, ne emekler verdiğini hepimize anlatıyor. İşte o çabalardan biri. Bunlardan biri de Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları arasında verdiği varoluş mücadelesidir. İşte 20 Temmuz 1’de bir dönüm noktası.” 974. Bu onurlu çabanın arkasında 11 yıllık bir hak, hukuk ve beka mücadelesi var. Gücünü 1964’te adaya konuşlandırdı. Eğer Kıbrıs sorunu, Rum tarafının dünyayı inandırmak istediği gibi, Yunanistan’ın dediği gibi, 1974’te başlayan bir işgal sorunuysa, o zaman Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün 1964’te Kıbrıs’ta ne işi vardı?” dedi.
Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Zehra Bilge Eray, “Kıbrıs Türkleri için 20 Temmuz’un önemini anlamak ve adanın tarihinden bahsetmek isterim. Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs, 1957’de 15 kez olmak üzere 1957’de Osmanlılar tarafından işgal edildi. 1960 anlaşmalarıyla ortaya çıkan ve adada tüm dünya devletlerinin ve barış askerlerinin gözleri önünde Yunanlılar tarafından her türlü zulmün yapıldığı, Silahlı Kuvvetlerimizin vatanımızın güvence altına alınan haklarını kullanarak gerçekleştirdiği Yıldırım Harekatı ile son bulmuştur.
“TÜRK’ÜN GENETİK KORKUSU”
Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Bolu Komando Tugayı 1’inci Komando Tabur Komutanı olan Emekli Yarbay Cemal Ergun Eruç, “Bakın o günün özeti bu. Harekatın özetini anlatıyorum size. İlk 10 gün göze göz, dişe muharebe, sonra kaçanların takibi. Kıbrıs Barış Harekatı. Kıbrıs Barış Harekatı. Harekatın en önemli hadisesi nedir biliyor musunuz? Genetik olarak Türklerin korkusu.Mehmetçiklere karşı dayanamadılar.Durmak için yürek gösteremediler.Aslında birinci gece ikinci gece ben yaralandım o dönemde 20 Temmuzda onlarla savaştık Mehmetçikler bizim üstünlüğümüzü kabul ettirdiler.Efendim söylenecek şey o günün şartları ile bugünün kuralları arasında özellikle iletişim açısından özelliklede düşmanın imkan ve kabiliyetlerini kontrol edebilme ve düşmanın imkan ve kabiliyetlerini kontrol edebilme anlamında ve tam ortasında. bugünün kuralları. Unutamadığım hiçbirini unutmadım. Hepsi son derece aktif ve o operasyonda 3’üncü bölük komutanlarımdan ikisini kaybettim” dedi.
– İstanbulbigadicajans.xyz