Sağlık

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri kolayca fark edilemiyor

Uzmanlar, cinsel yolla bulaşan hastalıkların kolayca fark edilen belirtilerinin olmadığını belirterek, bu belirtilerin bazen yıllarca ortaya çıkmayabileceğini söylüyor. Bu hastalıkların genellikle kendi kendine iyileşmeyeceğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Tedavi her zaman gereklidir. Korunmasız ilişki söz konusu olduğunda herhangi bir belirti olmasa bile vakit geçirilmeden doktora başvurulmalıdır. “Başvurmak için hiçbir zaman geç değildir.” söz konusu. Tedavi sürecinde hastalığın bulaşabileceğini vurgulayan Mamçu, gebelik engellense bile kondomla korunmayan cinsel ilişkiden kaçınılmasını öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat çekerek bu hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemleri sıraladı.

 

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr., cinsel ilişki sırasında bulaşan mikroplar nedeniyle kadın ve erkeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek durumlara Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (zührevi hastalıklar) adı verildiğini belirtiyor. Dilek Leyla Mamçu: “Kişiye hastalık bulaşmış olsa bile belirtiler hemen ortaya çıkmayabilir.” söz konusu.

 

Yaralı veya hasarlı dokular hastalık riskini artırır

Hastalığı taşıyan kişinin mikroplarının cinsel ilişki sırasında vücut salgıları yoluyla partnerine bulaştığını belirten Mamçu, “Bulaşma vajina, anüs veya ağızla cinsel ilişki yoluyla oluyor. Erkek veya kadın prezervatifi veya salgıların vücuda temasını engelleyen şeffaf bir film gibi koruma olmadan cinsel ilişkide bulunulması, enfeksiyon bulaşma riskinin yüksek olmasını sağlar. Sağlıklı cilt bir dereceye kadar koruyucudur. Damakta, dilde, dudaklarda ve cinsel organlarda yara veya yaralanmalar olduğunda hastalık riski artar. “Hepatit B, Herpes ve HPV gibi bazı enfeksiyonlar, örtü kullanılsa bile terli ciltle temas yoluyla da bulaşabiliyor.” O uyardı.

 

Sterilize edilmemiş keskin aletler de enfeksiyon riskini artırabilir.

HIV, Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin de kan yoluyla bulaşabileceğine işaret eden Mamçu, şöyle konuştu: “Bu kişilerden kan naklinde olduğu gibi, kan alma ve tedavide kullanılan cerrahi aletlerin veya iğnelerin sterilizasyon yapılmadan başka bir kişide tekrar kullanılması bulaşmaya neden olur. Aynı şekilde, HIV’li bir kişiye uygulandıktan sonra sterilize edilmemiş kesici aletler ve iğnelerle dövme yapmak, kulak delmek ve manikür pedikürü de bulaşmaya neden olabilir. “Virüsü taşıyan birinin kullandığı iğneyi kullanarak uyuşturucu kullanmak da uyuşturucu bağımlılarını yüksek risk grubuna sokuyor.” açıklamayı yaptı.

 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bebeklerin sağlığını olumsuz etkiliyor

Bu hastalıklardan herhangi birine yakalanan kadınların hamilelik, doğum veya emzirme döneminde bu mikropları bebeklerine bulaştırabileceğinin altını çizen Mamçu, bu durumda bebeklerin sağlığının olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.

Başkasının bardağını veya çatal bıçak takımını kullanarak cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanamayacağınızı belirten Mamçu, “Bu tür enfeksiyonlar başkasının nefesinden, öksürmesinden, el sıkışmasından, öpüşmesinden bulaşamaz. “Yaygın inanışın aksine böcek ısırıkları, sivrisinek ısırıkları, tuvaletler (tuvalette oturmak), yüzme havuzları veya banyolar bulaşmaya neden olmuyor.” dedi.

 

Belirtiler kadınlarda daha belirgindir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr., bu kümede yer alan hastalıkların kolay tanınan semptomlara sahip olmadığına dikkat çekiyor. Dilek Leyla Mamçu, “Belirti olmayabilir ya da her etkene özel farklı belirtiler olabilir. Genel olarak görülen belirtiler arasında; İdrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara çıkma, peniste, vajinada, anüste veya ağızda ağrısız veya ağrılı yaralar, siğiller ve penisten, boşluktan veya anüsten gelen su gibi içi suyla dolu ağrılı kabarcıklar beyaz, sarımsı veya yeşil olabilir ve farklı bir kokusu var. “Olağandışı akıntı, kasık, anüs veya boşlukta kaşıntı, kasıktaki bezler, alt karın bölgesinde tek veya iki taraflı ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve ilişki sonrası kanama, el ve ayak tabanlarında deri döküntüleri sıralanabilir. ” söz konusu.

Mamçu, bu belirtilerden herhangi birinin ortaya çıkması durumunda mutlaka doktora giderek cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. “Özellikle ciltte, ağız içinde, cinsel organların iç ve dış yüzeylerinde görülen belirtiler, başka bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyona yakalanmayı kolaylaştırıyor. Semptomların ortaya çıkması haftalar, aylar veya yıllar alabilir. Bazen hiç belirti olmaz ya da o kadar az olur ki fark edilmeyebilir. Özellikle kadınlarda belirtilerin fark edilmesi daha zordur. Bu nedenle hastalık olduğu belirlenmediği için tedavi edilmez. Böylece hastalık, onların haberi olmadan başkalarına da bulaşabiliyor.” Şeklinde konuştu.

 

Hastalık tedavi sürecinde de bulaşabilmektedir.

Bu hastalıkların çoğu zaman kendiliğinden iyileşmeyeceğinin altını çizen Mamçu, “Tedavi her zaman gereklidir. Belirtiler oluştuğunda veya korunmasız ilişki yaşandığında, belirti olmasa bile vakit geçirilmeden doktora başvurulmalıdır. Başvuru yapmak için hiçbir zaman geç değildir. İlk belirtiler kaybolsa bile uygulama yapılmalıdır. Antibiyotikleri kendi başınıza veya doktora danışmadan kullanmayın. “Doktora böyle bir hastalığınız olduğundan şüphelendiğinizi söyleyin.” O uyardı.

Tanı için laboratuvar tetkiklerinin gerekli olduğunu belirten Mamçu, “Bazen tüm tetkiklerin tamamlanması zaman alabiliyor. Şikayetleriniz kaybolsa bile verilen tedaviyi tam olarak uygulayın. Tedavi sırasında cinsel ilişkide bulunmayınız veya cinsel ilişkide bulunduğunuzda siz veya partneriniz kılıf kullanmalıdır. Eşinizi ya da değer verdiğiniz kişiyi uyarın. Hastalığa yakalandıktan sonra ve tedavi sırasında cinsel ilişkide bulunduğunuz kişilere hastalığı bulaştırabilirsiniz. Bu nedenle geçmişte cinsel ilişkide bulunduğunuz eşlerinizi muayene ve tedavi olabilmeleri için bilgilendirmelisiniz.” söz konusu.

 

Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır

Cinselliğin güvenle yaşanması gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Geçmişte de olsa başkalarıyla cinsel ilişkide bulunmak sizin veya partneriniz için her zaman risklidir.” söz konusu.

Prezervatifle korunmayan cinsel ilişkiden kaçınılmasını öneren Mamçu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kaçınamayacağınız ilişkileriniz olduğunda tanı ve tedavi için vakit kaybetmeden tıbbi yardım alın. Kimsede hastalık etkeni olup olmadığı belli olmadığından kişileri bulundukları yere göre değerlendirerek yanılmayın. Örtü en etkili koruma yöntemidir. Hamilelikten korunuyor olsanız bile örtü kullanarak hem kendinizi hem de partnerinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. “Eşinizde enfeksiyon varsa tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiye girmeyin.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu